Til oversikt

Derfor bør du velge brukt mobil

derfor_bør_du_velge_brukt_mobil_artikkelbilde_1730x700_release.jpg

Vurderer du å kjøpe ny mobil, men tenker både på økonomien og på miljøet? Ved å kjøpe brukt sparer du på begge deler. Ved å velge Release får du både åpent kjøp i 30 dager og to års garanti.

 

De som har kjøpt brukt mobil fra Release har blitt overrasket over hvor ny mobilen oppleves.

Momhammad Naser Aburashaid, mobilreparatør hos Release, har jobbet i bransjen i 19 år og vært mobilreparatør siden 2003. For han er det veldig viktig å ta vare på jordas ressurser.

«På verkstedet hos Release gir vi nytt liv til alle brukte telefoner. Det koster alt for mye å produsere nye telefoner, og det er ikke bra for miljøet. Alle telefoner som går ut herfra er 100 prosent – det garanterer jeg.»

 

 Mohammad Naser Aburashaid 

De unge går foran

Hele 42 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år svarer ja på spørsmålet om det er greit å kjøpe brukt mobil, mot 26 prosent i befolkningen generelt og kun 17 prosent i aldersgruppen over 50 år.

 – Flere undersøkelser viser at unge har et større miljøengasjement enn eldre. En mobiltelefon inneholder rundt 30 grunnstoffer, og noen av disse grunnstoffene er det knapphet på. Da er det bra at vi sørger for at hver mobiltelefon lever lengst mulig, og at den ved veis ende blir resirkulert på en forsvarlig måte, sier Øistein Eriksen, administrerende direktør i Release.

Også når det gjelder å kjøpe brukt mobiltilbehør, er de yngste mest positive. Én av tre under 30 år synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør som lader, hodetelefoner, AirPods, og lignende. Til sammenligning svarer 22 prosent i befolkningen generelt ja på spørsmålet om de synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør til mobilen sin.

Tror at også de eldre vil åpne øynene

Eriksen har tro på de unges engasjement og innflytelse.

– Ungdommen går foran. Jeg tror mange vil klare å snu de litt eldre og få dem til å åpne øynene for brukt, sier Eriksen.

I Release jobber vi for at flere skal velge brukt mobil. Vår ambisjon er at brukt mobil skal bli det naturlige førstevalg. På denne måten blir ressurser det er knapphet på bedre utnyttet, noe som er bra for miljøet.

Reduserte utslipp med brukt mobil

Beregninger viser at produksjonen av én smarttelefon medfører et utslipp på 110 kilo CO2. Det sier seg selv at dette er en stor belastning for miljøet. Ved å reparere en mobil i stedet for å erstatte den med en ny, reduseres utslippet med 88 kilo CO2 per mobiltelefon. Når vi vet at det selges om lag to millioner mobiltelefoner i året bare i Norge, og at det estimeres at hver eneste nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i løpet av livet, er det mye å hente på å reparere i stedet for å kjøpe ny.

Den eksplosive veksten i mobiltelefoner og annen elektronikk har også ført til en kraftig vekst i utvinning og forbruk av metaller og sjeldne mineraler. Produksjonen av mobiltelefoner påfører derfor jordkloden vår stor skade. Avfallet fra elektronikk blir i dag ikke godt nok gjenvunnet og resirkulert. Bare noen få av de over 30 grunnstoffer i mobiltelefonen din blir gjenvunnet og brukt om igjen. Resten kastes.

Ny brukt mobil? Dette bør du tenke på

Les mer om våre graderinger.

Ønsker du å kjøpe brukt mobil fra Release? 

Se vårt utvalg

Fakta fra undersøkelsen

Release har kartlagt nordmenns holdninger til å kjøpe brukt mobil. Undersøkelsen viser:

Undersøkelsen er utført av Norstat for mobilselskapet Release i et representativt utvalg på 1000 respondenter.