Til oversikt

Tenk nytt, velg brukt!

tenk_nytt_velg_brukt_artikkelbilde_1730x1080_release.jpg

I Norge kjøper vi over 2 millioner nye mobiltelefoner i året, og hver av oss kaster i snitt 26 kg elektronikk. Mobilens korte levetid har en høy pris - særlig for miljøet. Hos Release kan du trygt kjøpe brukt mobil, noe som både er gunstig for miljøet og lommeboken din.

Mennesker og miljø betaler en høy pris for å lage alle mobilene. Klima- og miljøavtrykket til utvinning av ressurser og produksjon av mobiler er ikke bærekraftig. Ved å kjøpe brukt mobil sparer du miljøet for betydelige utslipp siden elektronikk blir holdt i omløp fremfor å skrotes. I tillegg bidrar du også til å bevare sjeldne råvarer som trues av utryddelse.

Reduserte utslipp med brukt mobil

Beregninger tilsier at produksjonen av én smarttelefon medfører et utslipp på 110 kg CO2. Det sier seg selv at dette er en stor belastning for miljøet. Ved å reparere en mobil fremfor å erstatte den med en ny, reduseres utslippet med 88 kg CO2 per mobiltelefon. Når vi vet at det selges om lag 2 millioner mobiltelefoner i året bare i Norge, og at det estimeres at hver eneste nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i løpet av livet, er det mye å hente på å reparere i stedet for å erstatte med en helt ny mobil.

Den eksplosive veksten i mobiltelefoner og annen elektronikk har også ført til en kraftig vekst i utvinning og forbruk av metaller og sjeldne mineraler. Produksjonen av mobiltelefoner påfører jordkloden vår stor skade. Avfallet fra elektronikk blir i dag ikke godt nok gjenvunnet og resirkulert. Bare noen få av de over 30 grunnstoffer i mobiltelefonen din blir gjenvunnet og brukt om igjen. Resten kastes.

Helsefarlig produksjon og utnyttelse av arbeidskraft

I flere fattige land, og særlig i Den demokratiske republikken Kongo, utvinnes mineraler fra småskala gruvedrift. Her graver fattige familier frem mineralene som brukes til mobilproduksjonen, helt uten nødvendig verneutstyr eller beskyttelse. Videre selges dette til oppkjøpere mot en ussel betaling. Forbruket vårt er bare ikke bærekraftig. Ser vi på vårt samlede forbruk av elektronikk, er det grunn til å ta denne utfordringen på alvor. Stiller vi krav til produsentene, blir de også nødt til å ta utfordringene på alvor. Forbedringspotensialet er stort, og veien dit er fremdeles lang – men den er mulig!

Hva kan du gjøre?

«Gårsdagens modell» har ikke lenger enorme forskjeller fra den som lanseres i dag, selv om prisen skulle tilsi det. Dette er noe vi mener er viktig å påminne våre kunder. Alle våre mobiler skal oppleves like bra som en helt ny.

Tenk nytt, velg brukt mobil!

Trygt for deg - bra for miljøet.

 

Se våre brukte mobiler

Hos Release selger vi kun brukte mobiler. En splitter ny mobil er ikke bare dyrt, det er også kostbart for miljøet.

 

Til nettbutikken